RESEPI LAUK PAUK KAMPUNG
Gulai Rebung
Rebung
7-10 ekor udang segar
1 biji bawang besar~mayang
Kunyit hidup
1 batang serai
10 biji cili padi
1/2 kilo santan
1 asam keping~tak letak pon tak pe
Garam secukup rasa
Kunyit hidup
1 batang serai
10 biji cili padi
1/2 kilo santan
1 asam keping~tak letak pon tak pe
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1-Tumbuk cili padi bersama-sama dengan kunyit hidup sehingga halus
2-kemudian tumbuk kasar serai dan bawang besar
3-Masukkan bahan2 tumbuk tadi kedalam periuk bersama-sama dengan santan,asam keping dan rebung
4-Masak diatas api yang sederhana~harus dikacau selalu
5-Bila dah mendidih masukkan udang dan garam.Biarkan seketika kemudian padamkan api
3-Masukkan bahan2 tumbuk tadi kedalam periuk bersama-sama dengan santan,asam keping dan rebung
4-Masak diatas api yang sederhana~harus dikacau selalu
5-Bila dah mendidih masukkan udang dan garam.Biarkan seketika kemudian padamkan api
Masak Lemak Pisang Muda
1 sikat pisang muda
9 biji cili padi
7 ulas bawang merah
2 inci kunyit hidup
1 genggam ikan bilis
Garam, gula, lada dan asam secukup rasa
100gram santan pekat
180gram santan cair
9 biji cili padi
7 ulas bawang merah
2 inci kunyit hidup
1 genggam ikan bilis
Garam, gula, lada dan asam secukup rasa
100gram santan pekat
180gram santan cair
- Tumbuk halus cili padi, bawang merah dan kunyit hidup.
- Ikan bilis ditumbuk kasar-kasar.
- Rebus pisang dengan bahan-bahan yang dikisar bersama santan cair sehingga empuk.
- Perisakan dengan garam, gula dan lada serta asam secukupnya.
- Tuang santan pekat dan hirisan daun kunyit. Kacau rata dan angkat.
Udang Masak Merah Bersantan.
Bahan2 :
1kg udang
1/2 cawan santan @ 1/2 biji kelapa
1/2 cawan air
1 biji bwg besar - dipotong bulat
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan Kisar :
8 tangkai cili kering
6 biji bwg merah
Sedikit belacan
Cara membuat :
1. Panaskan minyak, tumis bahan2 kisar hingga garing.
2. Masukkan udang, kacau hingga udang separuh masak.
3. Tuang air asam jawa dan santan, tambah air jika perlu, kacau sekali sekala hingga mendidih.
4. Akhir sekali masukkan bwg besar, garam dan gula. Kacau, masak lagi hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment