🔽FAAZEYRAQIS🔽
______________________________________________
FOODHUNTERFAMILY.BLOGSPOT.COM
MAGGIE GORENG KERANG
The best ever yang sis pernah makan maggie goreng kerang kat Food Junkies Seksyen 7,Shah Alam.
And ramai jugak bagi feedback yang memuaskan kat social media, harga berpatutan and sedap 😊 Everytime ramai oarang datang Food Junkies ni but thank god sis dapat tempat duduk semalam. I want the churros tapi dh habis korang boleh tengok harga murah churros ni berapa kat menu bawah, It's okay i will repeat datang Food Junkies untuk dapat kan churros chocolate. Menu nasi goreng pon banyak and harga so affordable. So you guys kne datang sini and rasa sendri their food . Korang boleh tengok feedback kat facebook Food Junkies Shah Alam 😀Sis nak share resepi maggie goreng kerang jugak kat bawah. Scroll it down 🔽😎
RESEPI MAGGIE GORENG KERANG
BAHAN-BAHAN 🔽
1 paket mi maggi perisa kari, asingkan perencahnya
1/2 keping fishcake, hiris
15 biji isi kerang yang telah direbus
1 pokok sawi bok choy, asingkan batang dan daunnya
1 genggam taugeh, dibersihkan
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camca teh cili kisar
1 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
1/2 camca besar sos tiram
1/2 camca besar kicap pekat
1 biji kecil tomato, potong kiub
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dicincang halus
Cili hijau jeruk untuk dimakan bersama maggi goreng
1 bijilLimau kasturi dibelah 2
1/2 keping fishcake, hiris
15 biji isi kerang yang telah direbus
1 pokok sawi bok choy, asingkan batang dan daunnya
1 genggam taugeh, dibersihkan
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camca teh cili kisar
1 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
1/2 camca besar sos tiram
1/2 camca besar kicap pekat
1 biji kecil tomato, potong kiub
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dicincang halus
Cili hijau jeruk untuk dimakan bersama maggi goreng
1 bijilLimau kasturi dibelah 2
CARA-CARA🔽
- Panaskan air, kemudian celur mi maggi hingga lembut, tos dan ketepikan. Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum dan layu. Masukkan cili kisar, sos cili, sos tomato dan sos tiram, kacau rata dan masak sekejap, Guna api kecil.
- Masukkan kerang, hirisan fishcake dan batang sawi bok choy, gaul rata dan tolak ke tepi kuali. Masukkan telur dan biar hingga telur kental, hancurkan dan gaul rata. Masukkan kicap pekat, kacau dan tambah mi maggi, sederhanakan api dan kacau hingga rata.
- Masukkan perencah mi maggi yang diasingkan tadi, gaul hingga rata. Tambah daun sawi, tomato dan taugeh, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan cili hijau jeruk dan belahan limau kasturi....Sedap dimakan panas 😊
No comments:
Post a Comment