Sunday, December 31, 2017

Makanan Tradisi Negeri Sembilan

Menu List 

Tempoyak Daun

Tempoyak Daun merupakan makanan tradisi dalam kalangan masyarakat di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Ia enak dimakan dengan nasi putih, telur dadar dan juga ikan goreng. Antara bahan yang digunakan ialah pucuk ubi, pucuk labu dan pucuk kacang panjang serta bahan-bahan sampingan yang lain.

Rendang Pucuk Ubi

 Rendang Pucuk Ubi diperbuat daripada pucuk ubi dan juga bahan-bahan lain seperti daging, ayam, dan ikan bilis, santan, bawang dan minyak masak secukupnya. Hidangan ini sesuai dimakan bersama nasi putih dan boleh disimpan dalam peti sejuk untuk jangka masa yang panjang.



Kuih Sopang Kukus

Kuih Sopang Kukus merupakan makanan tradisi yang popular dalam kalangan masyarakat Negeri Sembilan. Ia diperbuat daripada tepung pulut, gula enau dengan inti kelapa parut. Kuih ini dihidangkan dengan kuah santan pekat. Makanan tradisi ini mempunyai persamaan dengan kuih Badak Berendam, tetapi berbeza dalam aspek pemprosesan dan penyediaannya

No comments:

Post a Comment