Sunday, December 31, 2017

Makanan Tradisi Negeri Melaka

Menu List

Asam Pedas

Asam Pedas adalah salah satu masakan tradisi masyarakat Melayu terutama di Melaka. Pada asasnya, bahan-bahan yang digunakan adalah seperti ikan parang, ikan tenggiri, ikan merah dan ikan terubuk. Masakan ini bukan saja terkenal dan di sukai oleh penduduk negeri Melaka bahkan pelancong dari dalam dan luar negara.

Sambal Serunding Melaka

Sambal Serunding Melaka sangat popular dalam kalangan masyarakat Alor Gajah, terutama sekali di Kampung Lanjut Manis. Ia merupakan hidangan wajib pada bulan Ramadan dan sering dihidangkan dalam majlis-majlis perkahwinan. Sambal Serunding Melaka sedap dimakan begitu sahaja malah lebih sedap jika dimakan bersama ketupat dan lemang.

Makanan Baba Nyonya

Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal dengan makanan tradisinya. Biasanya makanan kaum Baba Nyonya berasaskan masakan masyarakat Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu. Ia disajikan semasa musim perayaan seperti sambutan Tahun Baru Cina, Hari Lahir atau Majlis Perkahwinan.. Makanan ini terkenal di Melaka.

No comments:

Post a Comment